MĂSURILE LUATE DE GUVERNUL rus pe fondul epidemiei cu coronavirus ridică semne de întrebare cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor de către stat după încheierea pandemiei

MĂSURILE LUATE DE GUVERNUL rus pe fondul epidemiei cu coronavirus ridică semne de întrebare cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor de către stat după încheierea pandemiei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Publicat: 29/03/2020, 22:02
Actualizat: 29/03/2020, 22:26

”Legea suverană a internetului” din Rusiei privind comunicațiile, informațiile, tehnologiile informaționale și protecția informațiilor intrată  în vigoare la 1 noiembrie 2019, permite un control mai mare asupra accesului cetățenilor săi la informații on-line. Cunoscută și sub denumirea de „legea suverană a internetului”, a fost aprobată în aprilie a anului trecut, în ciuda criticilor răspândite, a protestelor și a campaniilor din țară. Cel mai  mediatizat instrument tehnologic din arsenalul rusesc pentru combaterea coronavirusului este sistemul masiv de recunoaștere facială a Moscovei. Lansat la începutul acestui an, ridică întrebări cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor săi de către stat, odată ce epidemia va trece.

Potrivit Radio Free Europe, ”Legea suverană a internetului” a fost creată ca răspuns la strategia americană de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018. SUA au spus că această strategie avea drept scop „identificarea, contracararea, perturbarea, degradarea și descurajarea comportamentului în cyberspațiu care este destabilizator și contrar interesele noastre naționale păstrând în același timp depășirea Americii în și prin cyberspațiu. ”

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că legea ar asigura că internetul rus este capabil să funcționeze în cazul în care Statele Unite vor încerca să întrerupă accesul rusesc la internetul global, a informat Radio Free Europe.

Cel mai  mediatizat instrument tehnologic din arsenalul rusesc pentru combaterea coronavirusului este sistemul masiv de recunoaștere facială a Moscovei. Lansat la începutul acestui an, sistemul de supraveghere a inițiat reacții publice, reprezentanții legali susținând că este o metodă de supraveghere ilegală, transmite CNN.

Poliția din Moscova susține că astfel a identificat și a amendat 200 de persoane care au încălcat carantina și auto-izolarea folosind recunoașterea facială și un sistem de 170.000 de camere.

Potrivit unui raport al mass-media ruse, unii dintre cei care au fost amendați au fost surprinși în afara locuinței  mai puțin de jumătate de minut înainte de a fi captați de o cameră foto.

„Ne dorim să existe și mai multe camere pentru a nu rămâne niciun colț întunecat sau o stradă laterală”, a spus Oleg Baranov, șeful poliției din Moscova, adăugând că serviciul lucrează în prezent pentru instalarea altor 9.000 de camere.

Sistemul a fost utilizat pentru a analiza contactele celor care au sau sunt suspectați de coronavirus, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin declarând că autoritățile municipale au urmărit o femeie care a zburat în februarie în orașul din Beijing iar în urma testului negativ, autoritățile l-au localizat pe șoferul de taxi care a dus-o pe femeie acasă de la aeroport. Ulterior, au fost colectate date despre toate cele 600 de persoane care locuiesc în clădirea ei.

Mecanisme similare în alte Israel, Coreea de Sud și state europene

În Israel, serviciul de securitate Shin Bet a realizat un mecanism similar cu cel utilizat în Rusia – datele pentru telefon și cardul de credit sunt utilizate pentru cartografiere, iar oficialii din domeniul sănătății trebuie să alerteze și să pună în alertă persoanele care se aflau la 2 metri de persoanele infectate, timp de 10 minute sau mai mult.

Ministerul a declarat că informațiile vor fi folosite doar de specialiștii săi și șterse după 60 de zile. Însă grupurile pentru drepturile omului au depus o petiție la Înalta Curte de Justiție, care a avertizat că va închide programul, cu excepția cazului în care există mai multă supraveghere.

Programul de supraveghere Shin Bet, aprobat timp de 30 de zile, a fost atacat ca încălcare a drepturilor civile.

Joi, agenția de securitate Shin Bet a declarat  că a ajutat autoritățile medicale să identifice și să izoleze peste 500 de rezidenți care s-au dovedit a fi bolnavi de coronavirus.

În Coreea de Sud, guvernul a folosit date din tranzacțiile cu cardul de credit, geolocalizarea telefonică și materialele de supraveghere pentru a oferi informații detaliate despre pacienții cu coronavirus, fără a le identifica după nume, potrivit unui site web al guvernului. Rezultatul a fost implementat pe o hartă în care oamenii pot vedea dacă se află în imediata apropiere a unui purtător de coronavirus. Istoriile detaliate au condus la oferirea de informații personale fără consimțământ – și autoritățile au decis să reducă politicile de schimb de date.

Transportatorii mobili din Uniunea Europeană distribuie date ale autorităților medicale din Italia, Germania și Austria pentru a ajuta la monitorizarea respectării distanțarii sociale, a raportat Reuters.

Guvernul SUA încearcă să utilizeze date anonime colectate de giganti tehnologici în scopuri similare, potrivit The Washington Post.

Dar în Rusia, reprezentantii legali își fac griji că utilizarea recunoașterii faciale se află într-o zonă gri din punct de vedere legal; măsuri mai stricte pe fondul coronavirusului ar putea permite statului să exercite și mai mult control asupra cetățenilor săi, odată ce epidemia va trece.

„Diferența constă în țările care au o cultură mai mare a vieții private și o limitare semnificativă a accesului și utilizării acestor date”, a declarat Sarkis Darbinyan, reprezentant al unui ONG care urmărește libertățile on-line din Rusia. „Cel mai înfricoșător lucru este că epidemia se va încheia într-o zi, dar aceste măsuri sunt sigur că vor rămâne”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic? Ce poți face când constați un...
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Cu vaca la păscut prin Sectorul 5. Cum își face campanie candidatul PSD-PNL
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
”Sunt viu” Florin Piersic, mesaj emoționant de pe patul de spital. Cum se simte marele...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Motivul sinistru pentru care nu am găsit niciodată extratereștri
×